Det hände ingenting är något så ovanligt som en fackbok i psykologi och en självbiografi. Läs den inte, om du inte vill ta risken att omvärdera bilden av dig själv och kanske upptäcka att den där rösten som stressar dig – som bor i ditt huvud – inte är du?

 

”Det där var en käftsmäll som jag inte var riktigt beredd på. Jag var tvungen att gå ut och ta luft”

 

Livets viktigaste skala handlar om självaktning – om relationen till dig själv. Den skalan sträcker sig från skam och självförakt till kärlek och självrespekt. Vi får följa Måns från allra första minnet till strax före de femtio och se hur han som ung vuxen tar avstamp i den nedre delen av skalan. Han är vilsen och ångestfylld, rättar stavfel i kärleksbrev och frågar sig dagligen vad det är som är fel, när allting borde vara bra.

 

Livsberättelsen vävs samman med teoretiska delar som belyser vad det är som händer i vår inre värld utifrån psykologisk forskning och litteratur. Med referenser till källorna guidas läsaren genom psykodynamiska teorier, KBT, neuropsykologi och evolutionspsykologi. Vi får också läsa Måns dagboksanteckningar, oredigerade och skrivna utan tanke på att någon en dag skulle läsa dem.

 

”Det har varit en omvälvande, intressant och engagerande läsning. Jag uppskattar särskilt den brutala ärligheten rörande relationer och anknytning, samt de teoretiska inslag som redogör för olika aspekter av försvarsmekanismer.”

 

 

Share This